Yasal Uyarı : Bu yazılar ve resimler '' Eagle Tattoo Theatre '' Cenk Çelikağ'a aittir. Noterden onaylıdır, kopyalanması veya değiştirilmesi halinde yasal işlem yapılacaktır.
Bazı toplumlarda dövme simgesel anlamda isyankar bir kimliği ifade edip küstahlık olarak algılanır. Daha medeni toplumlarda ise bir eğlence ve süs olarak algılanır ancak bu popüler kültürün izini sürerken de karşımıza geçmişe dayanan bir takım dinsel törenler çıkması bizi şaşırtmamalı.
Dövme kelimesi ilk olarak 1769 yılında James Cooks tarafından İngilizce olarak bütün Avrupa dillerinde Tahiti’den tanıtıldı.
19.y.y. da Amerika’da işçi sınıfı arasında ve çalışan erkeğin fiziksel gücünü ifade eden bir sembole dönüşmüştür. Özellikle 1950’lerden sonra sanayi bu sanatı da endüstrileştirdi ve mini bir sektör bile oluştu 1950 ve 1960 hipi hareketleri dövme ve piercing’e olan ilgiyi arttırmış taleplerin çokluğu yeni tekniklerin ve yeni formların çıkmasına olanak sağlamıştır. Karşıt şekilde, 1970’li yıllarda başlayan punk hareketi de ayrıca çalışan işçi gençlerde toplumsal baskılara ve depresif durumlara karşı duygularının sembolü olarak kullandılar. Dövme bugün ise tam anlamıyla bir anlam kazanmıştır. Her ne kadar kökenlerinde yine sosyal statü anlatmak isteyen insanların merak ettiği ve deneme şansı bulduğu bir sanat halini alan dövme her ne kadar yaygınsa da piercing’in henüz bu kadar yaygınlık kazandığını söylemek zordur.
Özel dövme boyaları (bitkisel pigmentten, vücut dokusuna uyumlu), inox çelikten üretilen (mıknatıslanma yapmayan) dövme iğneleri ve daha ergonomik makinelerle dövme artık profesyonel bir hal almıştır.
Dövme uygulaması sırasında kullanılan pigment boya şeffaf deriyi aşarak epidermis’in 2. tabakasına bırakılmalıdır. Epidermis aşılıp dermis’e iğnenin temas etmesi ciltte kalıcı hasarlara yol açabileceği gibi aynı zamanda son derece acı veren bir uygulama olur ki eğer orijinal bir makine ile çalışılıyorsa böyle bir hatanın olmasına imkan yoktur (bu nedenle dövme yapan kişinin kullandığı makineye çok dikkat etmeniz gerekir). Ayrıca uygulama bitiminde kullanılan boya, boya kapları, iğneler atılıyor mu? Sterilizasyon aletleri yeterli mi? Bunlar sağlığımız açısından hayati önem taşımaktadır!!! Sterilizasyon ve kullanılan malzemelerden emin olmadan asla dövme yaptırmanızı tavsiye etmiyoruz.Beşiktaş'ta bulunan dövme studiomuz %100 Profesyonel ve Steril olarak hizmet vermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder